Een spookfactuur is een nota die door oplichters wordt verstuurd voor diensten die niet zijn verricht, of goederen die niet zijn geleverd. Meestal zijn ondernemers het doelwit van deze vorm van oplichting.

Vaak gaat het om een nota voor advertenties in gidsen en op websites. Ook worden er facturen verstuurd waar in de kleine lettertjes valt te lezen dat het om een aanbieding gaat. Hiervoor is geen betalingsverplichting.

Klein bedrag wordt sneller betaald

In de meeste gevallen gaat het om nota's voor relatief kleine bedragen, die naar veel ondernemingen worden verstuurd. De oplichter weet dat als het om een klein bedrag gaat, de ontvangende ondernemer de factuur vaak minder goed controleert en makkelijker betaalt.

Misbruik naam bekende instantie

Soms doen de oplichters zich tevens voor als een instantie die een verplichte contributie factureert, zoals de Kamer van Koophandel of een financiële controle-instantie.

Wat te doen?

Let goed op als je een factuur krijgt die je onbekend voorkomt. Lees altijd de kleine lettertjes goed door. Als je vermoedt dat er sprake is van fraude, betaal dan niet, ook al zet het bedrijf druk op je door middel van bijvoorbeeld een incassobureau. Heb je advies nodig, neem dan contact op met de Fraudehelpdesk. Ook kun je bij deze instantie melding doen van spookfacturen die je hebt ontvangen.

Gerelateerd