De Amerikaanse staat Washington heeft een bedrijf aangeklaagd dat verantwoordelijk was voor een grote hoeveelheid zogeheten Microsoft-telefoontjes. Het bedrijf, iYogi, is gevestigd in New York en had meer dan 5000 mensen in dienst in een callcenter in India. Dat meldt security.nl.

Misleid

Volgens het openbaar ministerie van de staat Washington zou iYogi zou consumenten hebben misleid door ze onnodige diensten of producten te laten afnemen. Het bedrijf deed zich voor als partner van Microsoft, Apple of HP en probeerde op deze manier toegang te krijgen tot de computer van consumenten.

Malware

De consument kreeg tijdens het telefoongesprek te horen dat zijn computer met allerlei malware was geïnfecteerd. Dit was echter helemaal niet waar. Om de niet bestaande problemen op te lossen moest het slachtoffer 379 dollar betalen. Ook probeerde het bedrijf anti-virussoftware te verkopen voor 80 euro, terwijl de computer al prima was beveiligd. Verder werd 80 dollar in rekening gebracht voor een upgrade naar Windows 10. Deze upgrade is echter gratis.

Nederland

Ook in Nederland worden veel mensen gebeld door Microsoftbellers. Al in 2013 besteedde Opgelicht?! in een uitzending aandacht aan deze oplichtingstruc. Of het aangeklaagde Amerikaanse bedrijf ook Nederlandse slachtoffers heeft gemaakt is is niet bekend.

Bron: security.nl / fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd