Het waarschuwingsregister in de detailhandel om fraude onder eigen medewerkers tegen te gaan, werkt. In het register komen namen van personeelsleden die hebben gefraudeerd, om zo te voorkomen dat andere winkels worden gedupeerd.

Stichting Fraude Aanpak Detailhandel

Dat meldt de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel, die tien jaar bestaat. Als er iemand solliciteert bij een winkel, kan de winkelier - als die aangesloten is - hem of haar checken in het register.

Diefstal door werknemers

Vorig jaar bleken 525 mensen die in de detailhandel solliciteerden in het register voor te komen. Dan was er onder meer sprake geweest van diefstal, zoals een greep in de kassa of het stelen van producten.

Procedure

Voordat een naam in het register belandt, moet wel een hele procedure worden doorlopen. Zo moet er aangifte bij de politie zijn gedaan. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft die procedure goedgekeurd.

Negenduizend winkeliers

Bij het register zijn inmiddels in totaal zo'n negenduizend winkeliers aangesloten, waaronder 65 grootwinkelbedrijven. Het is overigens de vrije keus van een winkelier om iemand die in het register staat, tóch aan te nemen.

Bron: ANP (25-06-2015)

Afbeelding: iStockphoto

Gerelateerd