ConsuWijzer waarschuwt consumenten voor misleiding via 0900-nummers bij verkoopsites. Consumenten die iets te koop zetten via bijvoorbeeld marktplaats.nl worden soms benaderd door een 'geïnteresseerde'. Om erachter te komen wie deze mysterieuze 'geïnteresseerde' bieder is, moet de consument bellen naar een duur 0900-nummer.

Vaak wordt de consument zo lang mogelijk in de wacht gezet, zonder ooit daadwerkelijk een serieuze koper aan de lijn te krijgen. Degene achter het 0900-nummer strijkt op deze manier vele euro's op per consument. Let dus op, als u een reactie krijgt waarvoor u een duur betaalnummer moet bellen. De kans is groot dat er geen potentiële koper achter dit nummer zit, maar dat u wel hoge belkosten heeft.

Klachten melden

Mocht u een op dergelijke wijze benaderd worden via een 0900-nummer, meld dit dan bij ConsuWijzer. Deze melding komt dan rechtstreeks bij OPTA terecht. OPTA houdt in de gaten of 0900-nummers zich aan de regels houden en kan in geval van misbruik zo'n nummer uit de lucht laten halen. Zo is OPTA recentelijk het 0900-nummer van Caterplan op het spoor gekomen. Al tijdens OPTA's onderzoek is dit 0900-nummer ingetrokken en afgesloten.

Bron: Consuwijzer via www.fraudemeldpunt.nl

Gerelateerd