Op de redactie krijgen we veel meldingen van mensen die slachtoffer zijn geworden van fraude met de ING-app. Geef nooit bankcodes af!

De truc werkt als volgt: tijdens een verkoop zegt de koper een foto van je ID en bankpas te willen, want dan weet hij zogenaamd zeker dat je bent wie je zegt dat je bent. Verder beweert de oplichter te betalen via een zakelijke rekening. Hierdoor zou je de betaling moeten goedkeuren en bevestigen.

Rekening plunderen

Wat de criminelen doen, is een bankapp onder jouw naam op hun telefoon installeren. Dit doen ze met de gegevens van de door jouw toegestuurde fotos van je ID en bankpas. Vervolgens moet je een aantal aanvragen goedkeuren, die de criminelen stiekem onder jouw naam doen. Dit doe je door bankcodes, zoals beveiligings- en TAN-codes, af te geven of zelf in te voeren. Wanneer je je bankapp sluit, trekken ze je rekening helemaal leeg. Geef dus nooit bankcodes aan derden, want de kans is groot dat kwaadwillenden je rekening leegplukken.

Eerdere waarschuwingen

Op 13 september hebben we ook al een artikel geplaatst over fraude met ING-app. Deze vorm van fraude overkomt niet alleen ING-klanten, want op 3 januari hebben we ook aandacht besteed aan fraude met de Rabo Scanner. De meeste gedupeerden werden slachtoffer van bankapp-fraude via handelssites zoals Marktplaats. Dus bij welke bank je ook zit, wees alert!

Gerelateerd