Welke bedrijven kan ik vertrouwen en wat moet ik doen als ik in zee ga met een thuiswerkbedrijf? Hoe voorkom ik dat ik een zogeheten 'money mule' word?

- Onderzoek het bedrijf waar je mee in zee wilt gaan. Zoek op internet naar ervaringen van anderen voor je een overeenkomst sluit met het bedrijf.

- Ga niet in op e-mails die je thuiswerk aanbieden, meestal zijn ze niet betrouwbaar. Als je met een frauduleus bedrijf in zee gaat zullen ze je gebruiken als moneymule, ofwel geldezel. Ze zullen je vragen om frauduleus geld dat op jouw rekening is gekomen via Western Union door te storten. Je fungeert dat als een soort doorgeefluik waardoor de oplichter buiten schot blijft. De handelingen die je doet zijn principe strafbaar. Ook zal jouw bankrekening geblokkeerd worden.

- Vraag alle details van het werk voordat je een overeenkomst aangaat. Een legitiem bedrijf zal je graag informeren over wat je precies gaat doen en wie de klant is. Neem contact op met de klant om te controleren of ze echt samenwerken met het thuiswerkbedrijf.- Stuur nooit zomaar een kopie van je identiteitsbewijs. Oplichters kunnen dit misbruiken, waardoor je slachtoffer wordt van identiteitsfraude.

- En als laatste: vertrouw je instinct; als het niet goed voelt, ga dan niet met het bedrijf in zee.

Gerelateerd