De Verenigde Staten hebben officieel gevraagd om de uitlevering van zeven FIFA-officials. Die zitten al sinds eind mei vast in Zwitserland, na een reeks arrestaties op Amerikaans verzoek.

Grootschalige omkoping en steekpenningen ca. 150 miljoen

De officials werden op de vooravond van de voorzittersverkiezing bij de wereldvoetbalbond opgepakt in de Zwitserse stad Zürich. Daar zitten ze vast, in afwachting van hun uitlevering. Ze worden verdacht van grootschalige omkoping en fraude. De verdachten zouden vanaf de jaren negentig voor meer dan 150 miljoen dollar aan steekpenningen hebben aangenomen in ruil voor toewijzing van toernooien en voor het verkrijgen van uitzendrechten en sponsordeals.

Voor de rechter

Het zevental zal voor de rechter verschijnen om daar gehoord te worden. Vanaf donderdag hebben ze veertien dagen om te reageren op het uitleveringsverzoek. Die termijn kan met twee weken worden verlengd, daarna bepalen de Zwitsers 'binnen enkele weken' of de officials naar de VS worden gestuurd.

De voorzittersHet zevental bestaat uit Jeffrey Webb, een van de vicevoorzitters van de wereldvoetbalbond, José Maria Marin (voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond) en de FIFA-leden Eduardo Li (Costa Rica), Eugenio Figueredo (Uruguay), Julio Rocha (Nicaragua), Costas Takkas (Kaaimaneilanden) en Rafael Esquivel (Venezuela).

Bron: ANP (03-07-2015)

Afbeelding: Shutterstock

Gerelateerd