Een 48-jarige vrouw is op Costa Rica aangehouden op verdenking van fraude. Ze is de ex-partner van de 57-jarige Nederlander die hoofdverdachte is in een miljoenenfraude met beleggingen in Spaanse zonne-energie.

Nederland heeft gevraagd om uitlevering van de vrouw, meldt het Openbaar Ministerie.

Volgens justitie was ze bestuurder van de Spaanse onderneming die via een Nederlandse dochtermaatschappij geld van beleggers aantrok voor de aanleg van 'zonne-energieplantages'. Uit het onderzoek zou blijken dat de door enkele honderden beleggers ingelegde 8,5 miljoen euro vermoedelijk anders werd besteed dan beloofd.

De 57-jarige K., die nog vrij rondloopt, en zijn 48-jarige ex zouden het geld hebben gebruikt om grond te kopen in Costa Rica, op een van de duurste plekken in het land. Daarop lieten ze huizen en een hotel bouwen. De vrouw woonde in één van die huizen.

Het OM liet dit jaar al beslag leggen op de villa en bankrekeningen van de man. Met de beslaglegging wil het OM zoveel mogelijk geld veilig stellen voor de gedupeerden.

In juni 2013 werd de man in het Spaanse Alicante aangehouden en overgedragen aan Nederland. In september 2013 werd hij vrijgelaten uit voorarrest. Sindsdien verbleef hij waarschijnlijk veelal in grote weelde in zijn villa in Costa Rica. Dit terwijl de beleggers die hun pensioen- en spaargeld in het beleggingsfonds Zon Invest van K. hadden gestoken, hun geld kwijt waren.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock

Gerelateerd