Iedere hond moet vanaf 2020 verplicht een paspoort krijgen en dierenbeulen moeten zwaarder gestraft worden. Dat zijn maatregelen om dierenwelzijn te verbeteren, die minister Schouten toelicht in dagblad De Stentor.

Ze zegt geraakt te zijn door de schrijnende situatie van honden zoals bij de teckelfokkers in Woerden. Daar nam de NVWA na aandacht in de uitzending van Opgelicht?! bijna 200 teckels in bewaring.

Broodfokkers

'Het waren vreselijke omstandigheden. Hoe kom je erbij om zó met dieren om te gaan, en alleen maar te denken aan je eigen financiële gewin?' De fokkers vertrokken in eind augustus naar Hongarije. 'Gelukkig zijn ze daar wel in de kraag gevat', zegt Schouten. 'Dit zijn misstanden die mij echt raken.'

Hondenpaspoort verplicht

Om dit soort misstanden tegen te gaan verandert 1 januari 2020 de regelgeving. Een hondenpaspoort wordt verplicht en er komt een keurmerk voor hondenfokkers. Daarnaast zal het makkelijker worden een houdverbod op te leggen van tien jaar voor dierenbeulen en om omstreden fokkerijen direct stil te leggen. 'Ik kan deze misstanden helaas niet helemaal uitroeien, maar ik kan het wel steeds moeilijker maken.'

Opgelicht?! zit bovenop dit onderwerp. Zo maakten we onlangs een reportage over de broodfok bij teckelfokkers in Woerden. Dat fragment kan je hier terugkijken. We hebben ons ook verdiept in de wereld van dierendocumenten. Het blijkt kinderlijk eenvoudig om deze te vervalsen. Lees hier het hele nieuwsbericht.

Gerelateerd