'Hallo, ik heb een miljardenerfenis waar jij recht op hebt. Maak gauw een paar duizend euro over zodat ik de betaling in orde kan maken?', daar trapt niemand in. Toch?
Ja. Deze scam is onze lezers vermoedelijk wel bekend. Het gaat om voorschotfraude, ook wel bekend als Nigeriaanse fraude of de 419-scam, waarbij 419 verwijst naar de betreffende sectie in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht. Deze sectie heeft - wellicht niet verwonderlijk - betrekking op fraude.
Meestal krijg je mailtjes in slecht Engels waarin een (erfgenaam van) een rijke miljardair, een vorst, een advocaat of een hooggeplaatste diplomaat bij de Verenigde Naties stomtoevallig op een gigantische erfenis van tientallen miljoenen dollars of euro's is gestuit. Na lang speurwerk is diegene erachter gekomen dat jij de rechtmatige erfgenaam bent, alleen moet je wel even een flinke smak geld overmaken om het één en ander in gang te zetten.
Fysieke brief in de brievenbus
'Kom op, deze truc is zó oud en belegen, die kennen we nou wel', horen we jullie denken. En dat is natuurlijk geheel terecht. Maar wat als je in plaats van een mailtje een heuse brief in de brievenbus ontvangt? Wij keken in ieder geval even raar op na ontvangst van dit toegestuurde voorbeeld. Een bulk gelekte mailadressen kopen kan iedereen, maar jouw huisadres gebruiken voor frauduleuze doeleinden en daadwerkelijk de moeite nemen om een brief te versturen, dat is opmerkelijk.
Toch is dat precies wat er aan de hand is. Oplichters hebben het volledige huisadres van de geadresseerde bemachtigd en noemen in de brief een zogenaamd familielid met dezelfde achternaam als de geadresseerde. In tijden waarin de geschreven brief steeds zeldzamer begint te worden en je omkomt in de e-mails, is het misschien niet eens zo vergezocht dat je eerder geneigd bent om te denken dat zo'n brief wel betrouwbaar is. Hoe ze aan het adres komen, is niet duidelijk, maar een datalek ligt voor de hand.
Wij vonden het in ieder geval opvallend genoeg voor een bericht. Uiteraard kun je deze brief gerust bij het oud papier gooien, al begrijpen we het ook als je 'm amusant genoeg vindt om te bewaren.