Marcel maakt een paar duizend euro over naar zijn leidinggevende, die daar via WhatsApp om vraagt. Het telefoonnummer klopt... maar het account blijkt gehackt. Hoe voorkom je dat je in zo'n oplichtingstruc trapt? Dat is precies waar de redactie van Opgelicht?! aan werkt, door jou te informeren over steeds slimmere manieren van oplichting.
Voorkom dat jij slachtoffer wordt van dit soort praktijken, en geld verliest aan criminelen: download de (gratis) Opgelicht?!-app. Dan krijg je waarschuwingen van de redactie direct op je telefoon.
Download de Opgelicht?!-app hier:
Je kunt in de app zelf aangeven over welk soort onderwerpen je op de hoogte wilt worden gehouden: malware, babbeltrucs of oplichting op sociale media bijvoorbeeld. Maar je kunt ook aangeven dat je bijvoorbeeld alleen waarschuwingen wilt ontvangen over specifieke phishingmails, die voor jou relevant zijn: alleen mails die over de Rabobank gaan, bijvoorbeeld. Meer informatie over de Opgelicht?!-app.
Fraude via WhatsApp: dit kun je doen
Benieuwd naar het verhaal van Marcel, die slachtoffer werd van WhatsApp-oplichting? Bekijk de uitzending, waarin hij uitlegt hoe het hem overkwam. In hetzelfde fragment legt teamleider Rik Langedijk van Cyberteam Amsterdam, dat zich bezighoudt met het bestrijden van internetcriminaliteit, uit hoe oplichters te werk gaan in het geval van WhatsApp-fraude. Tips om WhatsApp-fraude door een 'bekende' te voorkomen lees je hier.