Het evenement waar jij naartoe wilt is uitverkocht of verkoopt alleen nog de duurste tickets, wat nu? Grote kans dat je op zoek gaat naar tweedehands kaarten, maar wees gewaarschuwd: oplichting met vervalste of niet bestaande tickets ligt op de loer. Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt van ticketoplichting?
 

De belangrijkste tip tijdens je zoektocht naar tickets voor evenementen is het aanschaffen van kaarten via erkende en geautoriseerde verkoopkanalen, vertelt Dylan Romeo, woordvoerder Korpsleiding bij de politie. Zo ben je ervan verzekerd dat je met een gerust hart het evenement binnenkomt én wordt het risico op oplichting geminimaliseerd. 

Ticketmarktplaatsen 

Heb je de aanvang van de kaartverkoop gemist en wil je toch (goedkopere) tickets bemachtigen? Er zijn een aantal officiële ticketmarktplaatsen waar je veilig tweedehands tickets kunt kopen, meldt Weet Waar je Koopt. Zij zorgen ervoor dat het oude ticket van de verkoper ongeldig wordt gemaakt en geven een nieuw ticket met een unieke eigen barcode aan de koper. 

Het gaat om de volgende partijen: 

  • Fansale.nl
  • Ticketmaster.nl
  • Seetickets.com/nl 
  • Ticketswap.nl (alleen als er secure swap wordt gehanteerd). 

Evenement uitverkocht, wat nu? 

Het kan voorkomen dat er op een later moment nog tickets beschikbaar zijn voor een uitverkocht evenement. Onderstaand een aantal tips van Weet Waar je Koopt om op een veilige manier toch tickets te bemachtigen: 

  • Sommige uitverkochte evenementen hanteren een wachtlijst. Als mensen met een ticket niet meer naar het evenement kunnen, kun jij deze van hen overkopen. Ga naar de officiële website van het evenement en schrijf je daar in.
  • Volg verder het evenement op social media en schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van extra ticketverkoop.
  • Is een evenement definitief uitverkocht? Koop dan nooit kaarten van aanbieders op Marktplaats of social media. 

Check de ticketverkoper met deze tool 

De politie heeft een online tool ontwikkeld waarmee je contactgegevens van verdachte verkopers kunt verifiëren. “Dit stelt consumenten in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het aanschaffen van tickets”, zegt Romeo. 

Met de tool kun je controleren of verkoopgegevens, zoals rekeningnummers, e-mailadressen, telefoonnummers en winkel url’s in de database van de politie voorkomen. Bekijk de tool op de website van de politie

Slachtoffer van ticketfraude?

Heb je een tweedehands ticket gekocht dat toch nep blijkt te zijn? Doe dan aangifte bij de politie, adviseert Romeo. Meldt ook het bedrijf dat jou heeft opgelicht bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De ACM kan optreden als een bedrijf zich niet aan de wet houdt. 

Meer tips om online oplichting te voorkomen? Download de gratis Opgelicht?!-app (voor Android en iOS).