Met een kopie van jouw paspoort kan iemand anders gemakkelijk een lening of telefoonabonnement afsluiten of spullen op internet bestellen op jouw naam en kosten.
Alles wat nodig is staat er namelijk op: naam, geboortedatum en burgerservicenummer. Daarmee kunnen criminelen een hoop schade aanrichten. Geef dus geen kopie van je identiteitsbewijs als een bedrijf daar om vraagt. Dat stelt Maria Genova, die onderzoek deed naar identiteitsfraude voor haar boek Komt een vrouw bij de h@cker.
Per dag 540 slachtoffers ID-fraude
Bedrijven mogen wettelijk in veel gevallen niet eens om een kopie van het paspoort of rijbewijs vragen. "Het komt regelmatig voor dat de kopietjes worden verkocht", weet Genova. Criminelen gaan vervolgens aan de haal met andermans identiteit en geld. "Per dag zijn 540 Nederlanders het slachtoffer van identiteitsfraude", zegt Genova. Zo sprak zij een jonge vrouw die voor 11.000 euro werd opgelicht door iemand die met een kopie van haar identiteitsbewijs leningen afsloot. Of een man die ruim 2 jaar bezig was met justitie om te bewijzen dat hij niet degene was die panden had gehuurd en daar wietplantages hield.
Tips
Wat te doen als de sportschool een abonnement weigert omdat je geen kopie van je identeitsbewijs wilt geven? "Ga naar de concurrent, want dat mogen ze echt niet vragen", adviseert Genova. Ze heeft nog een paar tips: als je tóch een kopie ergens afgeeft, maak die dan van tevoren zelf. Zorg dat het BSN (burgerservicenummer) onleesbaar is en schrijf op de kopie de datum en naam van het bedrijf. Bewaar geen kopie van je paspoort op je computer, want er bestaan speciale virusprogramma's die daar naar zoeken. Geef sowieso nooit aan iemand je BSN. Dus ook niet op verzoek van een groot warenhuis bij het aanvragen van een klantenkaart. "Het BSN geldt bij veel instanties, bijvoorbeeld zorgverzekeringen of uitkeringsinstanties, als legitimatie."
Bron: ANP
Meer informatie: Identiteitsfraude; wat zijn de regels?