Hier volgt de volledige reactie van minister Cora van Nieuwenhuizen naar aanleiding van onze reportage en de vraag hoe het kan dat het zo slecht geregeld is in Nederland met total loss verklaarde voertuigen.

'We leven zeer mee met de nabestaanden van Rick van Loosbroek en de andere betrokkenen bij dit diep trieste ongeluk. We begrijpen ook de vragen van de familie over hoe het kan dat het voertuig waarmee dit ongeval heeft plaatsgevonden, de weg weer op mag. Het is mogelijk om een schadevoertuig te herstellen en er na keuring door de RDW weer mee te rijden. Na het ongeval met de trike is deze hersteld en daarna is het voertuig onderzocht door de RDW. Naar aanleiding van de uitzending van Opgelicht?! van 21 april 2020 heeft de RDW opnieuw het voertuig onderzocht en is er ook een rijproef mee gedaan. Hierbij is ook de expertise van de politie ingeschakeld. De conclusie was dat het voertuig voldoet aan alle eisen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is samen met de RDW en de voertuigbranche al geruime tijd bezig om de regels en het proces rondom schadeherstel van voertuigen te moderniseren en te verbeteren. De eerste uitkomsten van dit project worden begin volgend jaar verwacht. Volgend jaar wordt op de RDW-website ook zichtbaar gemaakt wanneer een voertuig een rijverbod heeft gehad. Dat zorgt voor meer transparantie rond schadeherstel van voertuigen.'