In een Europese politie-actie zijn tweehonderd zogenoemde geldezels gepakt, onder wie vijftig Nederlandse. Volgens de landelijke eenheid van de politie gebeurde dat vorige week.

Zij hadden hun bankrekening beschikbaar gesteld aan criminelen. Op die manier proberen criminelen buiten beeld te blijven en hun illegaal verdiende geld uit het zicht te houden. Het bedrag dat op deze rekeningen werd gestort, is minimaal 7,5 miljoen euro. De achterhaalde Nederlandse geldezels hadden 800.000 euro op hun rekeningen gestald.

Tussen 22 en 26 februari voerden verschillende diensten uit België, Denemarken, Griekenland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Roemenië, Spanje en Portugal een eerste gezamenlijke Europese actie uit, gericht op het aanpakken van geldezels. De Nederlandse politie leidde deze actie en ze werd ondersteund door Europol en Eurojust. De Nederlandse verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze moeten nog wel voor de rechter verschijnen.

Volgens een politiewoordvoerder is geldezel (money mule) een goede term voor mensen die hun rekening voor een kleine vergoeding aan criminelen beschikbaar stellen. 'Het is dom. Mensen zien de gevolgen niet, het risico dat ze lopen voor bijvoorbeeld 50 euro die ze krijgen. Als je gepakt wordt krijg je een straf en een strafblad. Je moet het geld terugbetalen en je komt op de zwarte lijst van banken. Dan kun je geen rekeningen meer openen en geen leningen meer sluiten.'

Het gaat vaak om jonge mensen die zich door criminelen laten gebruiken, aldus de zegsman. 'Dat komt ze duur te staan en blijft ze achtervolgen.'

Opgelicht?! besteedde eerder in een uitzending aandacht aan geldezels.

Bron: ANP

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerd