Vijf zorgaanbieders in de gemeente Den Haag worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met het persoonsgebonden budget (pgb). De zaak kwam aan het licht toen de gemeente een proef begon naar het opsporen van pgb-fraude. Hier werd de fraude van de vijf zorgaanbieders duidelijk.

De aanbieders verstrekten meer dan 1 miljoen euro aan 66 klanten. De gemeente riep al deze mensen op voor een gesprek, waarvan er zestien uiteindelijk niet kwamen opdagen. Een groot deel van de klanten had geen pgb-administratie beschikbaar (de online dienst van het pgb) en was niet goed op de hoogte van de regels rondom deze dienst, zo komt uit de evaluatie van de gemeenteraad. Toch heeft meer dan de helft van de klanten die kwamen opdagen (25 procent) zijn persoonlijke DigiD afgegeven, zodat de zorgaanbieder kon declareren. Het grootste deel heeft de zorg ontvangen die ze nodig hadden. Het onderzoek loopt nog volop.

Den Haag doet er alles aan om de gemeentelijke fraudeopsporing te verbeteren, alleen mist de gemeente een zogezegde handhavingsparagraaf van de overheid. PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster stelt naar eigen zeggen alles in het werk om dit soort fraudeurs harder aan te pakken. Hij pleit er daarom voor om de zaak tot op de bodem uit te zoeken. ‘We willen weten hoe dit zit. Het is publiek geld, daar mag absoluut niet mee gesjoemeld worden’, zo zegt Balster.

Bron: nationalezorggids.nl

Gerelateerd