Vier mannen zijn veroordeeld tot (jeugd)detentie en taakstraffen vanwege oplichting van ouderen. Ze deden zich voor als medewerkers van PostNL en wisten bankpassen en pincodes buit te maken. Daarmee haalden ze geld van de rekeningen van de slachtoffers en deden betalingen in winkels. Dat meldt rechtspraak.nl. 

De mannen namen eerst telefonisch contact op met de slachtoffers en deden zich voor als medewerker van PostNL. Ze vertelden hen dat er een pakket klaarlag dat thuisbezorgd kon worden voor één euro.

Langs met 'pinapparaat'

Nadat het slachtoffer daarmee had ingestemd, ging de zogenaamde Post NL-medewerker langs met een 'pinapparaat'. Dat pinapparaat was eigenlijk een telefoontoestel waarop het slachtoffer zijn pincode intoetste. De 'bezorger' wisselde vervolgens ongezien de bankpas om met een andere bankpas.

Volgens de rechtbank hebben de verdachten doelbewust misbruik gemaakt van de kwetsbaarheid van ouderen. De oplichting vond ook nog eens bij slachtoffers thuis plaats: een plek waar je je veilig zou moeten voelen.

Het merendeel van de slachtoffers heeft de schade vergoed gekregen. In één geval heeft de rechtbank een vordering tot schadevergoeding toegewezen.

Bron: Rechtspraak.nl