Vier jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, is de straf die de ex-directeur van de Zorg Stichting Vivence (ZSV) zou moeten krijgen voor grootschalige fraude met zorggeld. Deze eis legde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag aan de rechtbank in Rotterdam voor. Tegen vier andere verdachten werd een celstraf van één jaar en werkstraffen geëist.

Volgens de aanklager leefde Darryl N. (39) als een popster. 'Niets was te gek. Vele luxe reizen, altijd businessclass, vier dure auto’s voor de deur, shoppen bij de duurste winkels, sieraden ter waarde van tienduizenden euro’s per stuk, het kon niet op', zei de officier van justitie.

Administratieve schijnconstructies

De instelling ontving jaarlijks miljoenen aan zorggelden voor het leveren van zorg en huisvesting aan licht verstandelijk gehandicapten. Uit onderzoek blijkt dat N. daarvan tot ruim 600.000 euro per jaar naar zichzelf en zijn vriendin overmaakte. Dit werd volgens het OM toegedekt door administratieve schijnconstructies, waaraan ook anderen meewerkten.

Jaar cel geëist tegen accountant

Het OM eiste tegen een accountant en de voorzitter van de raad van toezicht een celstraf van een jaar. Voor zowel de vriendin als een zwager van N. vindt het OM een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke straf van een half jaar passend. Een lid van de raad zou vrijgesproken moeten worden, aldus de aanklager.

Terugbetalen

Ook moeten de verdachten geld terugbetalen, vindt het OM. Daarvoor werd een ontnemingsvordering aangekondigd tegen vijf verdachten. Hoofdverdachte N. mag wat betreft de aanklager ook vijf jaar lang geen enkele functie in de zorgverlening meer uitoefenen.

ZSV ging door de fraude failliet

Bron: ANP

Gerelateerd