De verklaringen van Pascal H., getuige in een omvangrijke Limburgse vastgoedfraudezaak, moeten in de kluis blijven. Zelfs een opdracht van de rechtbank kan er niet toe leiden dat ze op tafel komen, meent het Openbaar Ministerie (OM) in Maastricht. Het wettelijk systeem en de geldende rechtspraak verzetten zich hiertegen.

Eerder had het OM al laten weten niet aan het rechterlijk bevel te zullen voldoen, de officier gaf donderdag tijdens een zitting een toelichting. Het OM riskeert dat de zaak tegen 'huisjesmelker' Joep J. en een aantal medeverdachten op deze weigering stukloopt. De verklaringen van H. liggen in de kluis omdat hij zou zijn bedreigd.

In december eiste het OM 2,5 jaar cel tegen hoofdverdachte J. Justitie meent op basis van jarenlang onderzoek (codenaam Landlord) dat hij rijk is geworden door vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen. J.'s advocaat Theo Hiddema heeft op inzage in de verklaringen van Pascal aangedrongen, de rechtbank ging na een aanvankelijke weigering in zijn verzoek mee.

ANP

Gerelateerd