Als je op corona bent getest en je op je uitslag aan het wachten bent, is het verstandig om dat niet te delen op sociale mediakanalen zoals Facebook en Instagram. Verschillende coronaoplichters maken daar namelijk maar al te graag misbruik van, zo waarschuwen de Veiligheidsregio's.

Privacygevoelige of persoonlijke informatie deel je sowieso natuurlijk beter niet openbaar op internetkanalen. Maar het is ook verstandig om een relatief onschuldige zaak als het laten afnemen van een coronatest niet online te delen. Tal van oplichters kunnen de kans schoon zien om je persoonlijke contacten te benaderen onder het mom van bron- en contactonderzoek.

Alle 24 veiligheidsregio’s in Nederland waarschuwen voor verschillende actieve coronaoplichters, die bijvoorbeeld ook nep-telefoontjes over zogenaamde positieve corona-uitslagen plegen naar mensen die zich hebben laten testen.

Check aan de telefoon

Hoe weet je of je door een oplichter wordt benaderd? 'Vraag altijd of de beller weet wanneer je precies getest bent', adviseert Marcel de Jong, woordvoerder van de Veiligheidsregio Fryslân. 'En als je het niet vertrouwt, mag je de GGD altijd bellen.'

Ook als je een vriend of familielid bent van iemand die zich heeft laten testen, kun je naar het precieze testmoment vragen, aangezien je dat zelf makkelijk kunt navragen. Weet ook dat als de persoon aan de lijn je om financiële gegevens vraagt, de zaak niet pluis is. 'Zelf vragen wij vragen daar nooit om', verduidelijkt De Jong. 

Ook niet via Messenger

Deel nooit zomaar je financiële of persoonlijke gegevens op het internet, ook niet als een (echte) GGD-medewerker je daar via Facebook Messenger om vraagt. Er zijn namelijk officiële socialemediakanalen van verschillende GGD'en waar je via Messenger mee in contact kunt treden. Oplichters weten dat vermoedelijk ook en zullen ongetwijfeld misbruik willen maken van de coronacrisis. 

Bron: Twitter Veiligheidsregio Fryslân