Pinnen, we doen het allemaal regelmatig, maar het is niet zonder risico's. Een goede kennis van wat je wel en niet moet doen is dus onmisbaar! Want wat kan er allemaal fout gaan met pinnen? En hoe kun je het voorkomen? Wij zetten het voor je op een rij.

Wat er kan gebeuren?1. Je pas wordt gestolen2. Je pas wordt 'geskimd'3. Je wordt het slachtoffer van cash trapping

1. DiefstalAls je pas is gestolen, zal de crimineel proberen de pincode te kraken. Of hij/zij heeft je pincode al gelezen tijdens een eerder bezoek in een winkel of bij een geldautomaat. Wanneer de oplichter je pas en pincode heeft kan hij je rekening leeghalen. Als je pas is gestolen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bank en laat je rekening blokkeren. Meldt het ook bij de politie.Tips om diefstal te voorkomen:* Laat je pas niet onbeheerd achter, in de auto, of in huis.* Ga niet ’s avonds, in het donker op een rustige plaats pinnen.* Houd je pas altijd in het zicht tijdens het pinnen.* Plaats de kaart zelf in de kaartlezer, kan dit niet, verlies je pas dan niet uit het oog.Tips om je pincode veilig te houden:* Scherm bij het pinnen het toetsenbord af wanneer je de pincode intoetst.* Ga tussen de automaat en de personen achter je staan.* Laat je nooit afleiden tijdens het pinnen, ook niet door ‘behulpzame’ mensen.* Gebruik je pincode niet voor andere doeleinden, zoals op de computer of GSM.* Schrijf je pincode niet op een briefje (of op de pas zelf) maar leer het uit je hoofd* Medewerkers van een bank zullen nooit om je pincode vragen, als iemand wel om je pincode vraagt, geef deze dan niet.* Geef je pincode nooit aan andere mensen, maar houd het voor jezelf.2. SkimmingDe criminelen hebben een klein apparaatje op de kaartlezer gezet, zodat de passen kunnen worden afgelezen. Er is dan ook een camera geplaatst die de pincode registreert. Als je het vermoeden hebt dat de pas is geskimd doordat je vreemde afschrijvingen bent tegengekomen op je bankafschrift, ga naar de bank en laat de rekening blokkeren en neem contact op met de politie. Tips om skimming te voorkomen:* Op het scherm van pinautomaten staat nu vaak een afbeelding hoe de pasinvoer er uit hoort te zien, wijkt het daarvan af, of twijfel je, pin dan niet!* Let altijd goed op het bedrag voor je ‘ja’ intoetst.* Gebeurt er iets verdachts, meld het dan meteen bij de desbetreffende bank.Over het algemeen geldt naast deze regels; houd je bankafschriften goed in de gaten en neem bij twijfel contact op met je bank!

3. Cash trappingCash- en card trapping is een vorm van diefstal waarbij dieven pinautomaten zo manipuleren dat ze geen geld uitgeven bij het pinnen. Pinners denken dat de pinautomaat stuk is, lopen de bank binnen of lopen weg, waarop de criminelen het geld snel uit de automaat halen. Cash trapping komt steeds vaker voor.

Bij cash trapping is de gleuf van de geldautomaat door de criminelen gemanipuleerd met een afdekplaatje. Daarmee wordt het gepinde geld tegengehouden. Je denkt waarschijnlijk dat de automaat defect is. De geldautomaat doorloopt de hele (gelduitgifte)procedure. Op het scherm zie je dus ‘neem pas uit’ of ‘geld uitnemen’, maar het geld komt niet uit de automaat. Als de bank open is, loop je misschien naar binnen om het bankpersoneel te waarschuwen. Of als de bank niet open is, loop je waarschijnlijk weg. Zodra je de bank binnenloopt of de hoek om bent, gaan de cash trappers er met jouw geld vandoor.

Wat kan ik doen om cash trapping te voorkomen?Cash trapping gebeurt buiten het zicht van de klant. Je kunt dus niets doen om het te voorkomen.

Tips bij cash trapping* Krijgt u geen geld na het pinnen, verlaat dan de geldautomaat niet.* Neem contact op met het meldnummer van de betreffende bank. Dat nummer staat op de geldautomaat. Blijf bij de automaat staan, terwijl je belt.* Vind je de situatie verdacht? Bel dan de politie.

Card trappingCard trapping is een variant op cash trapping. Hierbij wordt de pinautomaat zo gemanipuleerd dat niet het geld, maar de bankpas blijft steken. De crimineel kijkt mee over de schouder om de pincode te achterhalen. Ook hier geldt: blijf bij de geldautomaat en bel de bank en de politie.

Bron: Opgelicht/politie.nl

Gerelateerd