Ben jij op zoek naar meer informatie over een verzekeraar? Pas dan goed op! Oplichters gebruiken honderden nepsites met namen die lijken op de officiële webadressen van verzekeraars. Zo wordt geprobeerd om persoonlijke gegevens van nietsvermoedende bezoekers te stelen.

Veel nepadressen zijn varianten op de naam van een bedrijf. Univezorgzaam.nl en FBTOmail.nl bijvoorbeeld leiden niet naar verzekeraars Univé en FBTO, maar naar sites waar mensen worden aangemoedigd om schadelijke browsers te installeren. In sommige gevallen gaat het om 'typosquatting'. Er zit dan bewust een kleine tikfout in het adres, die bezoekers lang niet altijd doorhebben. Daarnaast zijn er bijna zeshonderd pornosites waarvan het adres sterk lijkt op de naam van een verzekeraar. Bijna vierhonderd domeinnamen worden gebruikt voor reclame.

Niet altijd wat aan de hand

In meer dan 8.000 gevallen was er niets aan de hand. Zo is bijvoorbeeld de site vvgz.nl van Voetbal Vereniging Geluksvogels Zwijndrecht en heeft deze niets te maken met verzekeraar VGZ.

Sommige andere sites met webadressen die op URL's van verzekeraars lijken, zijn niet in gebruik. Hierdoor is het niet duidelijk of de mensen erachter kwaad in de zin hebben. Het gaat bijvoorbeeld om zorgzekur.nl (dat lijkt op ZEKUR) en asrlease.nl (dat lijkt op a.s.r.). Het kan zijn dat zulke adressen ooit nog worden misbruikt, maar het kan ook zijn dat iemand de domeinnamen juist heeft geregistreerd om zoiets te voorkomen.

Misbruik maken

De SIDN denkt dat de makers van de websites misbruik willen maken van mensen die informatie zoeken over een nieuwe zorgverzekering. De SIDN ziet ook een verband met Prinsjesdag. Dan maakt het kabinet de nieuwe plannen voor de zorgverzekeringen bekend. De stichting roept zorgverzekeraars daarom op om alert te zijn.

Bron: ANP

Gerelateerd