In onze uitzending van 12 september waarschuwden we voor WhatsApp-fraude door een 'bekende'. Nog altijd krijgen we veel meldingen over deze oplichtingstruc. Pas dus goed op!

Met behulp van social media en websites zoals Marktplaats verzamelen oplichters privé-informatie waarmee ze een vals WhatsApp-profiel aanmaken.

Onbekend nummer

Je krijgt een WhatsApp-bericht dat van een familielid of vriend lijkt te komen, maar in werkelijkheid probeert een dief jou op slinkse wijze geld afhandig te maken. Het bericht wordt verstuurd vanaf een voor jou onbekend nummer, met daarbij de naam en een foto van de persoon die je kent. Deze persoon zou in financiële problemen zitten en vraagt je om geld over te maken. Ga hier niet op in!

Neem contact op via ander kanaal

Als je een degelijk verzoek krijgt, neem dan direct contact op met de betreffende persoon via een ander kanaal. Stuur bijvoorbeeld een e-mail, bel via een vaste lijn of het bij jou bekende mobiele nummer. Maak pas geld over als je zeker weet dat je te maken hebt met de persoon die voor je denkt te hebben.

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze truc en handige tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Ga dan naar ons dossier WhatsApp-fraude door 'bekende'.

Gerelateerd