Al vaker waarschuwden we voor e-mails van niet-bestaande transportbedrijven over een gemiste pakketlevering. Opgelicht?! krijgt momenteel weer veel meldingen over deze gevaarlijke berichten. Deze bevatten een virus. Let dus goed op!

De e-mails worden verstuurd aan kleine organisaties, zoals stichtingen clubs en verenigingen. Onder meer een zorgboerderij, zwemclub en duikvereniging deden deze week bij Opgelicht?! melding van een dergelijke e-mail.

Bestelling niet bezorgd

De afzender van de e-mail schrijft dat een chauffeur heeft geprobeerd een pakket af te leveren bij de organisatie van de ontvanger. Om onbekende redenen is dit echter niet gelukt. Om een nieuwe afspraak te maken, dient men een afsprakenformulier te downloaden en in te vullen. Let op! In dit formulier zit malware verstopt. Vermoedelijk gaat het om ransomware.

Adresgegevens

De oplichters die deze e-mails versturen gaan geraffineerd te werk. Op internet zoeken ze naar gegevens van potentiële slachtoffers. Naam en adres van de organisatie worden vervolgens in de e-mail opgenomen om vertrouwen te wekken. Eens in de zoveel tijd versturen fraudeurs een groot aantal van dit soort e-mails. De naam van de afzender varieert. Het gaat meestal om niet-bestaande transportbedrijven.

Klik niet!

Er ligt geen pakket klaar. Je kunt de e-mail dus negeren en verwijderen. Klik niet op de link, ook niet uit nieuwsgierigheid. Doe je dit wel, dan loop het risico dat je computer wordt besmet met ransomware. Ben jij betrokken bij een vereniging, stichting of club, praat hier dan over met anderen binnen de organisatie, zodat ook zij alert zijn op deze valse e-mails.

Meer informatie: hoe zie je of een bestand ransomware bevat?

Gerelateerd