'Sluiten die boel.' 'Fokverbod.' Politici reageren ongekend boos en geschokt op de inbeslagname in Hongarije van 106 teckels van kennels 'Van de Vliegende Kiep' en 'Wie anders' uit Woerden. Ze waren aangetroffen in kleine kooien en zelfs in verhuisdozen. De eigenaars, die tot voor kort gewoon in ons land hun praktijken uitvoerden, waren naar nog maar net het buitenland uitgeweken, toen de Hongaarse autoriteiten een inval deden.

Kort na onze uitzending in mei stapelden de problemen voor de fokkers zich op. Zo werden ze geroyeerd door De Raad van Beheer en de rasvereniging. In Opgelicht werd duidelijk dat volgens de documenten van de fokkers er teckels waren met meer dan acht nesten per jaar. En er werd op papier gerommeld met namen van afkomst van de teckels. Dierenarts Piet Hellemans, maakte zich na het zien van de reportage zelfs ernstig zorgen over het welzijn van de dieren.

Naar België vervoerd

In Opgelicht een reconstructie van wat er na die uitzending gebeurde. Ze werden plotseling 140 hondjes midden in de nacht naar België vervoerd, waar geen onderdak voor ze te vinden was. Opgelicht?! kreeg foto's in handen van benches uit de kennels, die onder de uitwerpselen en zelfs bloed zaten. De NVWA kwam daarna in Woerden de kennels controleren en nam vervolgens meer dan 150 honden in beslag.

Hoe kon dit?

De centrale vraag is: Hoe konden de eigenaars van de kennel jarenlang ongestoord hun gang gaan in Nederland en we spreken minister Schouten, in een poging te achterhalen wat zij gaat doen om te zorgen dat fokkers niet meer ongestoord hun gang kunnen gaan.

Dat en meer in Opgelicht?!, vanavond rond 21.25 uur op NPO1.

Gerelateerd