De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een 33-jarige man uit Haarlem en zijn 30-jarige vriendin aangehouden in een beleggingsfraudezaak. De man wordt verdacht van het witwassen van tientallen miljoenen euro's. Ook zijn vriendin wordt verdacht van witwassen van geld.

Hij is al eerder veroordeeld voor oplichting en beleggingsfraude. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag gemeld. De rechter-commissaris heeft beiden 2 weken in bewaring gesteld.

In de zaak wordt waarschijnlijk geld van beleggers (uit vermoedelijk Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië en de VS) die meenden te investeren in valutahandel (Forex), weggesluisd en deels gebruikt voor privé-uitgaven.

Hoeveel mensen zijn benadeeld en voor hoeveel geld, is nog onduidelijk. De FIOD en het OM hebben inmiddels beslag gelegd op binnen- en buitenlandse bankrekeningen, waarop ongeveer 13 miljoen euro staat. Daarnaast lopen er rechtshulpverzoeken in verschillende Europese landen om tientallen miljoenen aan inleggeld veilig te stellen. Dat gebeurt eerst en vooral om gedupeerde beleggers zoveel mogelijk financieel te compenseren.

Ook is beslag gelegd op de Porsche Cayenne en Audi Q7 van de verdachten. Ook andere bezittingen van de man en zijn vriendin zijn in beslag genomen. Het gaat om onder meer sieraden, horloges en merktassen en -schoenen.

ANP

Gerelateerd