De zogenaamde 'openbaar vervoer promotor' van NS heeft een bericht verzonden waarin hij meldt dat hij elke week 10 dagkaarten mag weggeven. Met zo’n dagkaart kun je de hele dag gratis reizen door Nederland.

Dit klinkt misschien als een aantrekkelijke prijs. Het blijkt echter een misleidende winactie te zijn.

Chatgesprek

Door op 'ja, ik wil die gratis dagkaart!' te klikken kom je op een website terecht waar op slinkse wijze wordt geprobeerd je gegevens te ontfutselen. In een chatgesprek worden je naam, e-mailadres en geboortedatum gevraagd. Vervolgens dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden. Als je dit gedaan hebt, wordt je adres en je postcode gevraagd. Wij adviseren je je gegevens niet te delen. De gegevens die je in het chatgesprek invult zullen doorverkocht worden aan sponsoren van deze actie. Deze sponsoren zullen je ongevraagd spamberichten gaan sturen.

Marketingbureau

Onderaan de webpagina is te lezen dat NS niets met deze 'winactie' te maken heeft. De afzender van de e-mail blijkt een marketingbureau te zijn. Je kunt geen dagkaarten winnen en de kans dat je überhaupt iets wint is nihil.

Naar de prullenmand

We raden je aan het bericht naar je prullenmand te verslepen. Wil je meer weten over misleidende winacties? Lees het in ons artikel over dit onderwerp.

Gerelateerd