Sinds ongeveer een uurtje puilt onze mailbox uit met meldingen over dezelfde mail namens 'DigiD' waarin een teruggave van 703,79 euro wordt beloofd. Reden zat om aan te nemen dat 'ie op grote schaal rondgaat Even opletten dus, want uiteraard is hier sprake van oplichting.

De truc is in het verleden vaker aan bod gekomen, dus we houden het kort. Namens 'DigiD' en 'MijnOverheid' krijg je een mail met daarin het logo van de Rijksoverheid, een verwijzing naar de Berichtenbox-app van MijnOverheid én de standaardaanhef 'Geachte heer/mevrouw' zoals we die wel vaker zien in valse mails.

De afzender van de mail is 'DigiD', maar ene 'Sam Veenstra' moet de cursus e-mailadressen spoofen zo te zien nog afronden:

E-mail namens DigiD verstuurd door ene Sam Veenstra

De mail zelf bevat een verhaal over een teruggave waar je voor in aanmerking komt. Dit keer gaat het maar liefst om 703,79 euro: een aangename meevaller. Om dat geld daadwerkelijk te krijgen, moet je alleen even wat gegevens controleren en verifiëren. Anders kan de terugbetaling niet worden verwerkt. 

De mail zelf verwijst naar het domein Digid-portaal.info/digid.php?trxid=veilig, dat slechts vijf dagen online staat en in ieder geval zeker geen officieel overheidsdomein is.

De pagina is echter wel vormgegeven in de huisstijl van de overheid en bevat ook nu weer links naar inlogomgevingen van (in dit geval) tien verschillende banken, waaronder in ieder geval de Rabobank, ING, SNS, ABN AMRO, Triodos en Van Lanschot. Log je in (of beter gezegd 'denk je in te loggen'), dan kun je je banksaldo gerust gedag zeggen: oplichters beschikken over je inloggegevens en het geld wordt razendsnel overgeboekt.

Niet doen dus. Meer over oplichting namens 'DigiD' lees je via onderstaande links.

Recente voorbeelden van oplichting namens 'DigiD' en 'MijnOverheid'