Opgelicht?! krijgt momenteel veel meldingen binnen over een valse mail uit naam van de Rabobank. Zogenaamd maak je gebruik van een verouderde bankpas. Via een link in het bericht zou je een nieuwe kunnen aanvragen. Doe dit niet! Deze mail is hartstikke vals.

In de mail staat te lezen dat je al een tijdje je bankmail niet meer geopend hebt. Ook zou je zogenaamd gebruik maken van een verouderde betaalpas, die je moet vervangen. Je krijgt een eenmalige kans om gratis een nieuwe aan te vragen via de link in de mail. Als je dit niet doet, zal er automatisch €31,95 van je rekening afgehaald worden voor een nieuwe pas.

Verkeerde url

Als je op de link in de mail klikt, kom je op een website terecht die ontzettend lijkt op de officiële pagina van de Rabobank. Er is slechts een klein verschil zichtbaar in de adresbalk: daar staat niet 'bankieren.rabobank.nl' maar 'rabobank-aanvraag.com'. Waarschijnlijk moet je inloggen met je persoonlijke gegevens, je pincode invullen en je oude betaalpas opsturen naar een zogenaamd distributiecentrum. Dit adres leidt dan naar een woonwijk ergens in Nederland. Zo krijgen oplichters jouw bankgegevens in handen en kan je veel geld kwijtraken.

Advies

Als je deze mail binnenkrijgt, kan je hem het beste gelijk weggooien. Twijfel je over de echtheid van een mail? Kijk dan altijd naar de afzender en de website waar je naartoe gelinkt wordt. Zijn deze niet van de officiële afzender? Dan heb je vrijwel zeker te maken met een phishingmail.

Lees alles over dit onderwerp in het dossier bankpas-phishing

Gerelateerd