Na een jaar hard werken kun je niet wachten om op vakantie te gaan. In al je enthousiasme boek je daarom een fantastische villa met prachtige faciliteiten én...met een riante korting. Je geluk kan niet op, denk je. Maar nadat de betaling is gedaan krijg je een benauwend gevoel. Zo’n mooie villa voor zo weinig geld: kan dat eigenlijk wel?
Het loont om kritisch te kijken naar het aanbod en de verhurende partij wanneer je een vakantie(reis) of vakantiewoning boekt. Oplichters maken namelijk graag gebruik van jouw enthousiasme en er zijn zodoende ook tientallen (vervalste) websites waarop nep reizen en/of vakantiewoningen worden aangeboden. Slachtoffers betalen online en ontdekken (soms pas wanneer ze zijn aangekomen) dat het niet in de haak is en dat de reis of woning niet bestaat of er anders uitziet dan in de advertentie.
We schreven al eerder over oplichting via Booking.com, maar ook op andere sites en platformen zijn oplichters erop uit om je zuurverdiende vakantiegeld van je buit te maken. Soms betaal je alleen een voorschot, maar in veel gevallen moet je direct het hele bedrag overmaken. In het meest gunstige geval blijkt de vakantiewoning wel te bestaan, maar lijkt het totaal niet op wat je geboekt hebt. In het ergste geval blijkt de gehele reis of de geboekte woning niet meer dan een illusie.
Wat kun je zelf doen?
Door zorgvuldig na te denken, kun je gelukkig vaak voorkomen dat je slachtoffer wordt van oplichting. Bovendien heeft Fraudehelpdesk.nl een handige checklist opgesteld die je kan helpen om oplichting met betrekking tot je vakantie te vermijden.
- Check of de reisorganisatie is aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel.
- Check de algemene voorwaarden. Zijn die er niet? Boek dan niet bij deze aanbieder.
- Controleer via streetview van Google Maps wat er op het verhuuradres staat en vergelijk dit met de foto’s op de website.
- Gebruik uw gezonde verstand: is de aanbieding te mooi om waar tezijn? Twijfel dan aan de echtheid ervan.
- Check de website waarop u de vakantieaanbieding ziet: via whois.com kunt u vinden hoe lang de website al bestaat. Is dit nog maar heel kort, wees dan alert: oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites.
- Check of de reisorganisatie/het bemiddelingsbureau is aangesloten bij de ANVR, garantiefonds SGR of bijvoorbeeld de geschillencommissie Thuiswinkel.
- Check de reviews over de reisorganisatie of verhuurder. Doe dit niet op de website zelf (want deze reviews zijn vaak vervalst), maar doe dit op onafhankelijke review-sites als Trustpilot, Klachtencompas of Klacht.nl. Ook kunt u de url van de website bij Google invoeren met het woord ‘review’ of ‘klacht’ erachter.
- Check de algemene voorwaarden van de website. Zijn die er niet, boek dan niet bij deze aanbieder.
- Controleer met behulp van Google Afbeeldingen of Yandex of de foto’s uit de aanbieding op meerdere websites worden gebruikt. Oplichters nemen vaak foto’s uit bestaande advertenties over. Weet u niet hoe u gebruik maakt van Google Afbeeldingen of Yandex, bekijk dan dit uitlegfilmpje over Google of bekijk dit uitlegfilmpje over Yandex.
- Wordt er om een borg of aanbetaling gevraagd, controleer dan of de betreffende bank in hetzelfde land als de vakantiewoning gevestigd is en maak zeker geen geld over via een geldkantoor als Western Union of Moneygram.
- Huurt u een auto tijdens uw vakantie? Maak dan vooraf van alle kanten scherpe foto’s van de auto waar ook de verhuurder op te zien is.