Volgens het Openbaar Ministerie is er voor zeker tweeënhalf miljoen euro gefraudeerd met zorgbudgetten binnen zorgaanbieder Fundament in 't Goy, onderdeel van de gemeente Houten. Een 64-jarige man uit Utrecht en zijn 40-jarige dochter moeten volgens het OM zowel een cel- als een taakstraf krijgen voor hun aandeel in deze zwendel.

Allereerst even de verdenkingen op een rij. De zorgverzekeraars OHRA en Zilveren Kruis Zorgkantoor deden aangifte tegen het tweetal, en wel omdat het duo ervan wordt verdacht persoonsgebonden budgetten en andere documenten te hebben vervalst. De man is hoofdverdachte, maar volgens het Openbaar Ministerie is de dochter medeplichtig, zo meldt het AD.

Geld was bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking

Fundament is een zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking, waar de hoofdverdachte vennoot is. Zijn dochter werkte bij Fundament in de hoedanigheid van begeleider en manager. De fraude zou hebben plaatsgevonden tussen 2012 en 2014, en de hoofdverdachte zou massaal documenten hebben vervalst om zich ten onrecht geld mee toe te eigenen.

'Slecht gevoerde administratie', of werd er voor € 2.500.000,- gefraudeerd?

De verdachte wast zijn handen echter in onschuld en gooit het op een slecht gevoerde administratie: 'Mijn administratie was daar tot die tijd niet op ingericht. Ik zei, ik ga iets proberen qua inventarisatie, maar sluitend wordt het niet'. Volgens de man was er geen sprake van één administratief systeem waarin alles netjes werd bijgehouden.

Deze slechte administratie resulteert in de nodige opmerkelijke bevindingen. Op papier zouden sommige medewerkers soms wel tien uur op één dag bij dezelfde cliënt doorbrengen, maar medewerkers die überhaupt geen zorg verleenden of bij patiënten over de vloer kwamen, stonden alsnog op de urenlijst. 

De opmerkelijke discrepanties en malversaties zijn ook de rechter niet ontgaan. Volgens de rechter zit namelijk er een groot gat tussen het aantal uren dat aantoonbaar werd gewerkt en het aantal uren waarvoor budgetten zijn aangevraagd - én verleend. Er zou in totaal voor zo'n tweeënhalf miljoen euro zijn gefraudeerd.

Luxe levensstijl en investeren in vastgoed

Met tweeënhalf miljoen op zak kun je best wat leuke dingen doen, zou je denken. Van de verleende persoonsgebonden budgetten - die de verdachte in de hoedanigheid van bewindvoerder feitelijk geacht werd voor de patiënten te beheren - werden niet alleen salarissen betaald. Er werd ook geïnvesteerd in vastgoed. Ook zou de man bedragen hebben doorgesluisd naar zijn persoonlijke bankrekening.

Patiënten werden de dupe

Dat had bovendien vervelende consequenties voor de patiënten zelf: zij liepen niet alleen zorg mis waar ze wel degelijk recht op hadden, ze werden bovendien zélf beticht van misbruik van zorggelden.

De dochter van de hoofdverdachte beschouwt zichzelf als 'aanspreekpunt' binnen de organisatie van Fundament, maar de rechter ziet dat anders. Op basis van meerdere getuigenverklaringen wordt door de rechter aannemelijk geacht dat het personeel deze vrouw wel degelijk als baas of leidinggevende werd gezien. Het verweer van de vrouw is dat ze te allen tijde integer en verantwoordelijk heeft willen handelen. Ook zou ze door de ontstane situatie lijden aan een angststoornis.

Gevangenisstraffen en werkstraffen geëist

De hoofdverdachte zou volgens de Officier van Justitie een gevangenisstraf van twee jaar moeten krijgen, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Tegen de dochter is een werkstraf van 240 uur geëist, naast een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Daarnaast mogen ze hun beroep niet meer uitoefenen als het aan de Officier van Justitie ligt.

En de zorginstelling zelf? Die krijgt mogelijk een boete van 82.000 euro.

Bron: AD.nl