"Het is onacceptabel dat werkzoekenden via werk.nl, de vacaturewebsite van het UWV, terecht komen bij onbetrouwbare werkgevers en opleidingen". Dat stelt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt in kamervragen aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher. De SP stelt de vragen naar aanleiding van de uitzending van TROS Opgelicht?! van 26 maart 2013.

In de uitzending komen de praktijken van een opleidingsinstituut aan de orde. Het instituut biedt opleidingen aan voor, met baangarantie. De opleiding kan gefinancierd worden door het UWV of gemeenten. Het is ook mogelijk dat de cursist de opleiding zelf betaalt.

De SP vindt het hoogst merkwaardig dat zelfs een dag na de uitzending via werk.nl nog immer opleidingen worden aangeboden door het bedrijf. Ulenbelt wil verder weten aan welke eisen werkgevers moeten voldoen om vacatures te kunnen plaatsen op werk.nl.

Daarnaast vraagt de SP zich af hoeveel geld jaarlijks door het ministerie wordt uitgegeven aan opleidingen tot rijinstructeur. En op welke manier controleert de minister malafide aanbieders van opleidingen?

Gerelateerd