De rechtbank Amsterdam deed op 28 mei 2019 uitspraak in het onderzoek naar grootschalige oplichting. Het onderzoek kreeg de naam ‘Rolwolk’. Zeven verdachten moesten zich voor de rechter verantwoorden. Ze werden verdacht van onder meer oplichting, flessentrekkerij, witwassen, identiteitsfraude en afpersing. De officier van justitie eiste eerder taakstraffen en celstraffen tot 36 maanden tegen de mannen – in leeftijd variërend van 23 tot 50 jaar. 

Met name bedrijven werden het slachtoffer van deze fraudeurs. De mannen gebruikten namen van bestaande bedrijven en pasten die een kleine beetje aan, bouwden een website voor dat nepbedrijf en deden zich voor als medewerker van dat bedrijf. Vervolgens bestelden ze op naam van dat nepbedrijf goederen. Ook stuurden ze vervalste facturen naar hun toekomstige slachtoffers. Hierdoor wisten ze naar het standpunt van het OM diverse bedrijven voor in totaal honderdduizenden euro’s te benadelen.

Lees en kijk: Operatie Rolwolk: vervolg op de aanhouding van een oplichtersduo

De rechtbank stelt vast dat de hoofdverdachten een aanzienlijke rol hadden bij het plegen van de delicten. De verantwoordelijkheid komt hen ten volle toe. Om die reden kreeg de 33-jarige hoofdverdachte 28 maanden opgelegd. De andere hoofdverdachte kreeg 20 maanden straf. Medeplegers kregen straffen opgelegd variërend van 18 maanden tot taakstraffen. 
Drie verdachten zijn verantwoordelijk tot het terugbetalen van honderdduizenden euro’s aan de slachtoffers.