In de omgeving van Rotterdam zijn twee vrouwen opgepakt voor fraude met internetbankieren. Het duo stuurde valse mailtjes en belde vervolgens de beoogde slachtoffers op. De twee zeiden dat ze van de bank waren en probeerden zo inloggegevens voor internetbankieren in handen te krijgen.

Deze manier van oplichting wordt 'voice phishing' of 'telefonische phishing' genoemd. Met de bemachtigde gegevens en inlogcodes konden de cybercriminelen snel geld wegsluizen van de rekening van hun slachtoffers.

Buit: 2 tot 3 miljoen

De verdachten zijn een 33-jarige vrouw uit Rotterdam en een 27-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel. Ze hebben waarschijnlijk 2 tot 3 miljoen euro buitgemaakt. Ze opereerden vanuit Nederland, maar hebben voor zover bekend geen slachtoffers gemaakt in Nederland, zegt het Openbaar Ministerie. De beide vrouwen richtten zich op klanten van financiële instellingen in Zwitserland.

Uitlevering aan Zwitserland

Nederland en Zwitserland hebben samen onderzoek gedaan naar de verdachten. Zwitserland heeft gevraagd om de uitlevering van een van de twee verdachten. De andere vrouw zal hier worden vervolgd.

Bron: ANP

Gerelateerd