Twee Nederlanders zitten in Duitsland vast op verdenking van betrokkenheid bij een grote cyberbankroof bij twee banken in het Midden-Oosten. Dat heeft de Duitse justitie vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een 56-jarige vrouw en haar 34-jarige zoon.

De twee zijn al in februari gearresteerd in Düsseldorf voor het opnemen van 170.000 euro met vervalste bankpassen van de Bank Muscat uit Oman. Ze worden verdacht van computerfraude en het vervalsen van creditcards. De twee hebben tot nu toe gebruikgemaakt van hun zwijgrecht, zei een Duitse politiewoordvoerder.

Hackers uit de Verenigde Staten zouden zich toegang hebben verschaft tot de computersystemen van de Bank Muscat en de National Bank of Ras al Khaimah PSC (RAKBANK) uit de Verenigde Arabische Emiraten. Vervolgens manipuleerden ze gegevens van bankrekeningen en verspreidden valse passen aan 'pinners' in 27 verschillende landen. Die konden binnen enkele uren miljoenen dollars opnemen van duizenden pinautomaten.

Met de cyberroof zou de criminele bende in totaal 45 miljoen dollar (35 miljoen euro) hebben buitgemaakt. Een deel van de geldopnames zou in Duitsland hebben plaatsgevonden. Ook in het Amerikaanse New York sloegen de criminelen toe. Daar plunderden ze op 19 februari in 10 uur tijd bijna 3000 pinautomaten.

ANP

Gerelateerd