Nog dagelijks trappen mensen in Whatsappfraude, waarin een bericht afkomstig lijkt van een bekende, met de vraag om geld voor te schieten. In werkelijkheid vraagt juist een oplichter om geld over te maken en stuurt je een betaallink met verkeerde bedoelingen. Via een nieuwe website kun je checken of jouw (groot)ouders hierin trappen door een nepappje te sturen.
De veiligheidsalliantie Rotterdam heeft een nieuwe website ontwikkeld waarin je met een eigen of voorgesteld bericht een whatsapp naar een bekende kunt sturen. De gemeente probeert op die manier senioren, die meestal het slachtoffer zijn van deze vorm van fraude, alert te houden op verkeerde bedoelingen. Via de site whatsappfraude.echt-nep.nl kunnen de WhatsAppberichten verstuurd worden. Als de ontvanger op de nepbetaallink klikt dan komen ze terecht op een pagina van de veiligheidsalliantie met tips en een quiz over fraude.
Geld voorschieten
Voor Whatsappfraude wordt veelvuldig gewaarschuwd, maar lijkt vaak zo echt dat vooral 55+ers nog regelmatig geld overmaken. De fraude wordt ook wel hulpvraagfraude of vriend in nood fraude genoemd. De ontvanger van het appje ontvangt een berichtje van een bekende die aangeeft dat hij of zij omhoog zit met een betaling. Het verzoek is of de ontvanger van de whatsapp even kort kan voorschieten.
Bekend nummer
Via de website met de nepapp wordt dit appje vanaf het eigen nummer gestuurd. Bij de hulpvraagfraude gebeurt het ook dat vanaf een willekeurig 06-nummer de vraag verstuurd wordt met het verhaal dat het zogenaamde familielid of vriend een nieuw nummer heeft.
Stel persoonlijke vragen
Schiet nooit klakkeloos geld voor. Achter de link kunnen ook inloggegevens worden verzameld, waardoor de oplichters de rekening volledig kunnen leegplukken. Bel met het familielid of de vriend die het verzoek doet en stel daarbij ook vragen die die persoon alleen kan beantwoorden. In het verleden werd zelfs de stem opgenomen van degene die zogenaamd het verzoek deed door de fraudeurs, waardoor de redder in nood dacht werkelijk een familielid aan de lijn te hebben in plaats van de oplichter. Het is dus altijd opletten als iemand je zo’n verzoek doet.
Lees ook: