In Limburg is een babbeldief actief die zegt dat hij 'een lichte aanrijding' heeft gehad en vraagt of hij wat geld mag lenen. Trap er niet in!

De man doet zich voor als medewerker van een groente- en fruithandelaar en belt aan bij klanten van het bedrijf. Hij vertelt een lichte aanrijding te hebben gehad. De schade is meteen af te kopen, maar hij heeft geen geld op zak. Hij vraagt of hij een paar tientjes kan lenen. Het slachtoffer kan het bedrag zogenaamd terugkrijgen bij het bedrijf. Vaak pleegt hij nog een neptelefoontje naar het bedrijf, om vertrouwen te wekken.

Meerdere bedrijven

De groente- en fruithandel is niet het enige bedrijf waarvan de naam wordt misbruikt. Een bouwbedrijf in Heerlen waarschuwt ook voor de oplichtingstruc. Ook hier doet de babbeldief zich voor als medewerker. 'De afgelopen weken hebben zich vijf personen bij ons gemeld', meldt de eigenaar aan de Limburger. (linkje) Hij kent de man. 'Het is familie, maar ik heb hem al jaren niet gezien. Het is een rasacteur. Hij komt keurig over, belooft een fles wijn of een vlaai voor de moeite. Hij doet dit al een jaar of vijftien.'

Niet de eerste keer

De babbeldief is niet de eerste die met deze truc mensen probeert op te lichten. In maart 2016 werd een oplichter opgepakt die met dezelfde truc al jaren actief was in Kerkrade en Heerlen. Of het dezelfde oplichter betreft kan de politie omwille van privacy niet bevestigen. De politie kan verder niet inhoudelijk op de zaak ingaan, maar wil wel bevestigen dat er meerdere aangiftes zijn binnengekomen. Er loopt een onderzoek.

Veelvoorkomende babbeltrucs

Bron:

Gerelateerd