Tussen 2014 en 2017 is flink gefraudeerd met treinkaarten van de Nederlandse Spoorwegen. Voor minstens 400.000 euro is met NS-Business Cards gereisd, terwijl er niet één cent is betaald. NS is ook voor 100.000 euro getild met de regeling 'geld terug bij vertraging'.

Dat blijkt uit onderzoek van het Algemeen Dagblad naar fraude bij de Nederlandse Spoorwegen. NS erkent dat er voor minstens een half miljoen euro is gefraudeerd. Zeker vijftig treinreizigers kregen jarenlang geld terug bij vertraging, ook als zij die reizen niet maakten.

Geld-terugregeling

Bezitters van een NS-jaarkaart of een ov-studentenkaart hoefden tot juni 2014 niet in- en uit te checken. 'Er was daardoor niemand die kon nagaan of die reis daadwerkelijk gemaakt was', zegt een NS-woordvoerder tegen het AD. Tussen 2014 en 2016 vond zo weinig controle plaats op de geld-terugregeling dat de fraude aanhield.

Voor de rechter

Een echtpaar uit Den Haag en een man uit Krommenie zijn door de NS voor de rechter gesleept. De laatste staat vandaag voor de strafrechter.

Bron: ANP

Gerelateerd