Nederlandse bedrijven hebben extra personeel moeten inhuren om vragen te beantwoorden van mensen die een valse mail met een rekening of een aanmaning hebben ontvangen. Dat meldt de NOS.

De mails zijn in het echt afkomstig van internetcriminelen, die steeds professioneler te werk gaan en nepmails sturen die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Eerder werden volgens de politie veel mails verstuurd die zogenaamd van financiële instellingen kwamen, maar inmiddels is de nepafzender steeds vaker een bedrijf.

Vragen beantwoorden

Bij incassobureau Intrum Justitia komen sinds begin dit jaar veel van dit soort mails voorbij. Criminelen sturen een mail die van het incassobureau zou komen, met een bijlage, zogenoemde ransom ware. De computer van mensen die de bijlage openen wordt erdoor als het ware gegijzeld en zelf kunnen ze er dan niet meer in. Op piekdagen huurt Intrum Justitia vier tot vijf extra mensen in om de vele vragen die binnenkomen te beantwoorden. Het bedrijf stelt dat sprake is van tonnen schade. Ook KPN zou een toename in het aantal oplichtingsmails zien.

Bron: ANP

Gerelateerd