De onder kinderen razend populaire app TikTok verzamelt zonder toestemming van ouders datagegevens van minderjarigen. Dit is in strijd met de Europese privacyregels, meldt het NRC.

Op TikTok maken kinderen video's tussen de 15 en 60 seconden waarin ze stunts, zang, dans en sketches produceren. De app is in handen van het Chinese Bytedance en heeft wereldwijd een miljard gebruikers. Volgens onderzoeksbureau Multiscope is de app het populairst onder kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Dat terwijl de app een leeftijdsgrens van dertien jaar hanteert.

Bij het aanmaken van een TikTok-account liegen kinderen over hun leeftijd om toegang te krijgen tot de app. In een reactie laat TikTok weten de leeftijdsgrens serieus te nemen. Het bedrijf zegt een account te verwijderen als zij de indruk hebben dat de gebruiker niet aan de leeftijdseisen voldoet.

Leeftijdsgrens gegevensverzameling

Volgens Europese en Amerikaanse privacyregels moeten ouders toestemming geven voor het verzamelen van gegevens van hun kinderen. In Nederland ligt de grens hiervoor op zestien jaar. TikTok hanteert wereldwijd de Amerikaanse privacyregels die een grens van dertien jaar voorschrijven. Omdat jonge kinderen liegen over hun leeftijd, worden ook van hen gegevens verzameld.

TikTok kreeg in februari vorig jaar een recordboete van 5,7 miljoen dollar van de Amerikaanse Federal Trade Commission voor het verzamelen van gegevens van kinderen onder de dertien.

Gevaar openbaar account

Daarnaast staan accounts van TikTok-gebruikers automatisch op 'openbaar'. Als je dit niet aanpast, kan elke willekeurige gebruiker de video's zien en erop reageren. Hier kunnen mensen met verkeerde bedoelingen misbruik van maken. Zo waarschuwden kinderorganisaties vorig jaar al voor de enorme hoeveelheid seksuele commentaren onder video's van jonge kinderen. Ook digitale kinderlokkers gebruiken de app om kinderen te benaderen.

TikTok heeft lange tijd de veiligheid en rechten van jonge gebruikers verwaarloosd, blijkt uit onderzoek van NRC. Moderatoren van de app kregen te horen dat het opsporen van seksueel ongepaste reacties niet tot hun kernwerkzaamheden behoorde.

Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes vindt dat TikTok ouders te weinig technische hulpmiddelen biedt. 'Er zou een optie moeten komen die ouders in staat stelt elk filmpje dat hun kind maakt, te beoordelen voordat het online gaat', aldus een woordvoerder. Ook pleit de organisatie bij een openbaar account voor een tool die ouders alarmeert als een onbekende contact zoekt met hun kind.

Lees ook:

Bron: NRC