Politie en justitie in Rotterdam hebben de afgelopen maanden meer dan 40 zogenoemde geldezels opgespoord. Dat zijn mensen die hun bankpas en -rekening beschikbaar stellen aan een criminele organisatie.

Zo'n organisatie gebruikt deze rekeningen om er geld dat zij van andere rekeningen heeft gestolen, naar over te maken en het vervolgens op te nemen.

De zaak kwam eind vorig jaar aan het licht, toen de ING-bank ongebruikelijke overschrijvingen zag op acht bankrekeningen. De geldezels moeten zich eind september voor de officier van justitie verantwoorden, zei Jacqueline Bonnes, cybercrime-officier van justitie in Rotterdam. Zij krijgen waarschijnlijk een taakstraf of transactie aangeboden. Verder staan ze de komende 8 jaar bij Nederlandse banken te boek als fraudeurs, waardoor ze in principe geen bankrekening meer kunnen openen.

De criminele organisatie beloofde de geldezels - vooral jongeren uit het westen van het land - 500 tot 1000 euro in ruil voor hun bankpas en -rekening. Dat geld hebben ze nooit gekregen.

Een andere poot van de organisatie maakte mails die van de bank afkomstig leken te zijn, waarmee klanten werden verleid hun gegevens in te vullen. Die gegevens zijn vervolgens gebruikt om geld naar de rekeningen van de geldezels te sluizen. Deze werkwijze, waarbij de ontvangers in dit geval een link moesten volgen, wordt phishing genoemd.

In de Rotterdamse zaak gebruikten de criminelen de verkregen telefoonnummers om de slachtoffers er telefonisch op te wijzen dat ze in een vervolgmail dringend nadere gegevens moesten invullen, omdat anders zomaar iedereen geld van hun bankrekening zou kunnen halen.

Aanklaagster Bonnes erkende dat met de geldezels alleen de onderste laag van de criminele organisatie is opgerold. Politie en OM zitten nog achter de grotere vissen aan, maar die zijn onder meer door de vele lagen in de organisatie en doordat ze via internet werken, lastig op te sporen. Het vermoeden bestaat dat de criminelen aan de top zich ergens in "verre buitenlanden" bevinden.

(ANP)

Gerelateerd