Tientallen gedupeerde beleggers in polissen van Quality Investments hebben zich inmiddels verenigd om collectief stappen tegen het bedrijf te kunnen nemen. Dat zegt advocaat Robert van Herweerden, die de gedupeerden vertegenwoordigt.

Het OM maakte woensdag bekend dat vier Nederlanders in de zaak waren opgepakt. Zij zouden werken bij Quality Investments, dat is betrokken bij grootschalige internationale beleggingsfraude in levensverzekeringen. Het OM riep beleggers op zich te verenigen.

Een aantal beleggers had de advocaat eerder al ingeschakeld om hun belangen te behartigen. Van Herweerden meldde in februari daartoe een stichting op te richten, de Stichting QI Verlies.

Quality Investments verkocht sinds juli 2007 producten, vooral in Nederland en België, maar ook elders in Europa. Vermoedelijk honderden beleggers investeerden samen voor meer dan 200 miljoen dollar.

"Iedereen heeft meer dan 50.000 euro ingelegd", aldus Van Herweerden. "Er zijn mensen bij die 500.000 euro hebben ingelegd.'" Doordat de minimale inleg hoger was dan 50.000 euro viel de belegging niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten.

Toen het bedrijf de beleggers medio juli voorspiegelde dat ze geld bij moesten leggen als ze in aanmerking wilden komen voor uitkering, kwam de fraude aan het licht. Sommigen deden direct aangifte, zo vertelde de advocaat.

De beleggers putten hoop uit het strafrechtelijke onderzoek van het OM en het feit dat wereldwijd voor miljoenen euro's beslag is gelegd op onroerend goed, auto's, dure horloges, boten en een vliegtuig. "Die kunnen verbeurd verklaard worden, ten voordele van de beleggers'', aldus Van Herweerden.

(ANP)

Gerelateerd