Consumenten die via internet handelen hebben in het eerste jaar van het Meldpunt Internetoplichting 30.000 keer melding gemaakt van mogelijke internetoplichting.

De afgelopen twee maanden controleerden consumenten 248.000 keer via de site van het meldpunt of een verkoper betrouwbaar is. Het meldpunt stelt dat de meldingen van internetoplichting hebben geleid tot 50 grote onderzoeken.

Per zaak heeft het meldpunt onder andere tientallen bankrekeningnummers opgevraagd bij banken, om strafrechtelijk bewijs te verzamelen tegen verdachten. Een aantal onderzoeken heeft geleid tot de aanhouding van verdachten.

Begin dit jaar werd zo een 32-jarige Nederlandse internetoplichter gearresteerd in Brussel, die ervan wordt verdacht honderden mensen te hebben opgelicht. Eind november hield de politie een 34-jarige IJmuidenaar aan in zijn woning. Hij zou tenminste 220 kopers hebben gedupeerd voor in totaal bijna 18.000 euro. En in Capelle aan de IJssel is een 26-jarige vrouw opgepakt, verdacht van oplichting van 126 slachtoffers.

Het meldpunt noemt de 'checkfunctie', waarbij consumenten de betrouwbaarheid kunnen controleren, een groot succes. Als gegevens van een verkoper bekend zijn bij de politie, krijgt de melder het advies extra voorzichtig te zijn bij een transactie. Bij ongeveer 10 procent van de gecheckte gegevens was dat het geval.

Particulieren in Nederland verhandelen jaarlijks voor ongeveer 10 miljard euro via handelssites en voor ruim 8 miljard aan online aankopen. Op Marktplaats alleen worden jaarlijks zo'n 110 miljoen advertenties geplaatst.

(ANP)

Gerelateerd