Het aanvragen van een tellerrapport bij RDW wordt vanaf 1 januari 2019 gratis, net zoals de tellerstandencheck. Het gaat om een experiment van een jaar en is bedoelt om tellerfraude verder terug te dringen.

Met deze maatregel willen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW mensen stimuleren om voor de aankoop van een auto de kilometerstand van hun voertuig goed te controleren. Ondanks dat het manipuleren van kilometerstanden volgens de wet illegaal is, zijn dagelijks tientallen Nederlanders het slachtoffer van tellerfraude.

264.000 gehackte tellers

Een voertuig met gehackte kilometerteller leidt gemiddeld tot zo'n duizend euro schade, omdat deze veel duurder is in aanschaf en onderhoud dan je op basis van de kilometerstand mag verwachten. De RDW schat dat er in Nederland ongeveer 264.000 personenvoertuigen en lichte bedrijfswagens een teruggedraaide teller hebben.

Blijf alert bij importauto’s

Alleen de eigenaar/houder van de auto kan dit tellerrapport opvragen. Sta je op het punt een auto te kopen, vraag dan de verkoper het rapport te overhandigen. Staar je niet blind op het rapport. Het RDW houdt namelijk alleen de standen bij vanaf het moment van registratie in Nederland. Is een auto geïmporteerd uit het buitenland, kan het RDW geen oordeel geven of de geregistreerde kilometerstand logisch is.

Opgelicht?! toonde in de uitzending van 11 december aan dat frauderen met tellerstanden van importauto’s nog steeds kinderspel is. Kijk het fragment hier terug. Wil je zelf informatie opzoeken over de tellerstand van een geïmporteerde auto? Lees dan onze tips.

Bron: ANP/RDW/Opgelicht?!

Gerelateerd