Op woensdag 25 april kreeg een bejaarde dame uit Dronten een telefoontje van een jonge vrouw die zich voordeed als vriendin van haar kleinzoon. De beller probeerde haar zo geld afhandig te maken. De pientere vrouw trapte er echter niet in.

Het komt geregeld voor dat oplichters zich voordoen als bekende van het slachtoffer, bijvoorbeeld via WhatsApp. In dit geval werd het potentiële slachtoffer gebeld. Een klassieke babbeltruc, maar dan per telefoon.

Wees alert!

De politie waarschuwt voor dit soort oplichtingstrucs. Let goed op als iemand je benadert zonder dat je erom vraagt. Controleer altijd goed met wie je te maken hebt als iemand via de telefoon, e-mail of social media om geld vraagt. Neem bijvoorbeeld contact op via een ander kanaal of stel een vraag waar alleen de betreffende persoon het antwoord op weet. In dit geval liet de beller het slachtoffer naar de naam raden. Maak niet zomaar geld over en geef nooit een pincode af.

Doe altijd aangifte

Ben jij (bijna) slachtoffer geworden van een dergelijke truc, doe dan altijd melding of aangifte bij de politie. Zo krijgen zij een beeld van wat er gebeurd is en kunnen ze andere mensen waarschuwen. Praat ook met oudere familieleden en kennissen over dit soort babbeltrucs, zodat ook zij gewaarschuwd zijn.

Bron: facebook.com/PolitieDronten

Gerelateerd