Bijna een jaar nadat het dieselschandaal rond autofabrikant Volkswagen aan het rollen kwam, is de eerste strafrechtelijke aanklacht een feit. Een technicus van het Duitse bedrijf heeft vrijdag voor een Amerikaanse rechtbank toegegeven dat hij betrokken was bij doelbewust gesjoemel met uitstootcijfers.

Het gaat om een man die al twintig jaar bij Volkswagen op de loonlijst staat. Hij was aanvankelijk voor het autoconcern werkzaam in Duitsland, maar kwam in 2008 naar de Verenigde Staten, twee jaar nadat de dieselfraude volgens de Amerikaanse autoriteiten is begonnen.

Fraude op grote schaal

Vorig jaar september bleek dat Volkswagen op grote schaal gefraudeerd heeft met de uitstootgegevens van dieselauto's. Het bedrijf heeft daar afgelopen zomer een miljardenschikking over getroffen met de Amerikaanse overheid, maar het onderzoek naar de rol van individuele werknemers loopt nog.

Meerdere strafzaken

Daarnaast lopen in sommige staten nog afzonderlijke strafzaken tegen Volkswagen zelf. Ook in andere landen lopen justitiële onderzoeken. Daar komen ook nog civiele claims bij van in potentie vele miljoenen autobezitters wereldwijd, die de totale rekening voor de autofabrikant nog verder kunnen opdrijven.

De technicus die vrijdag terechtstond, heeft bekend dat hij samen met anderen fraude heeft gepleegd en milieuwetgeving heeft overtreden. Hij kan daarvoor een gevangenisstraf tot vijf jaar krijgen.

Bron: ANP

Gerelateerd