Een voormalige ambtenaar van de gemeente Lopik heeft een taakstraf van 240 uur gekregen omdat hij vorig jaar en begin dit jaar acht keer de gemeentelijke rioolinstallatie heeft gehackt. De 41-jarige Wilfred Z., die sinds eind 2016 niet meer in dienst was, verwijderde daarbij 8000 bestanden.

Door de hacks kon de rioolinstallatie lange tijd niet goed worden aangestuurd. Bovendien zette Z. afsluiters van het riool aan en pompen uit, waardoor veel schade had kunnen ontstaan.

IP-adressen

De rechtbank in Utrecht gelooft de ontkenningen van Z. niet. De hacks vonden plaats vanaf drie IP-adressen die aan de man uit Bergambacht te linken zijn. Een IP-adres is het unieke adres van een computer.

Fraude

Z. werd ontslagen omdat hij als verantwoordelijke voor het rioolbeheer bij de gemeente onder pseudoniem eveneens werkzaamheden deed voor een rioolonderhoudsbedrijf, dat hij ook opdrachten zou hebben verstrekt. Tegen Z. loopt nog een ander onderzoek wegens fraude. De gewiste bestanden zouden belastende informatie over hem hebben bevat.

Bron: ANP

Gerelateerd