Enige tijd geleden waarschuwden we voor misbruik van WhatsApp-accounts. Nog steeds komt dit voor. De Fraudehelpdesk waarschuwt hiervoor.

Hoe gaan de oplichters te werk? WhatsApp is een app die gekoppeld is aan een telefoonnummer, niet aan de telefoon zelf. Wie jouw telefoonnummer heeft en een verificatiecode die bij dat nummer hoort, kan eenvoudig jouw account overnemen.

Verificatiecode opvragen

De truc is dus een verificatiecode te bemachtigen die bij jouw nummer hoort. Dat doen criminelen door WhatsApp te downloaden op hun eigen telefoon, jouw telefoonnummer als hun eigen nummer in te voeren en vervolgens de verificatiecode op te vragen. Die gaat per sms naar het ingevoerde telefoonnummer: jouw nummer dus.

Sms'je

Jij krijgt dus een sms’je met een code. Vervolgens krijg je, misschien zelfs (zogenaamd) van een bekende, het verzoek deze code door te sturen omdat deze per ongeluk aan jou zou zijn verstuurd.

Stuur deze code niet door! Het versturen van codes gaat automatisch, en kan nooit 'per ongeluk' naar jouw nummer worden verstuurd.

Code doorgestuurd?

Heb je de code toch doorgestuurd? Verwijder WhatsApp dan direct van je telefoon en installeer de app opnieuw. Je krijgt vervolgens zelf weer de verificatiecode toegestuurd.

Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd