De vroegere directeur van de Rotterdamse woningcorporatie PWS is woensdag na een slepende zaak veroordeeld voor omkoping, belastingfraude en valsheid en geschrifte.

De rechtbank in Rotterdam legde Henk S. een gevangenisstraf van negen maanden op. Die straf zou onder normale omstandigheden een stuk hoger zijn uitgevallen, maar de rechter besloot tot strafverlaging omdat het onderzoek veel te lang heeft geduurd.

Tien jaar geleden kwam de fraude bij PWS, een voorloper van het huidige Havensteder, aan het licht. Justitie bracht de zaak pas onlangs voor de rechter. Die acht bewezen dat Henk S. zich persoonlijk liet betalen door zakenrelaties, die hij in ruil voor het geld contracten gunde. In totaal ontving hij meer dan 850.000 euro aan smeergeld. Dat hield hij voor de belastingdienst verborgen. 'Vanwege de ernst van de feiten' vindt de rechtbank een celstraf nog op zijn plaats.

In dezelfde fraudezaak veroordeelde de rechter maandag al de vroegere directeur van Wooninvest, een andere woningcorporatie die actief is rond Den Haag. Hij kreeg vanwege de grote en volgens de rechtbank onnodige vertraging een taakstraf van 240 uur en hoeft niet de cel in.

De topman van Wooninvest stond alleen terecht voor belastingfraude. Hij benadeelde de fiscus voor een miljoen euro.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto

Gerelateerd