De hoeveelheid malware voor apparaten die zijn aangesloten op het Internet of Things (IoT) is sinds begin dit jaar sterk toegenomen. Dit meldt het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab. Deze organisatie zegt inmiddels over 7200 malware-exemplaren voor IoT-apparaten te beschikken. Daarvan werden er 4000 in de eerste maanden van dit jaar ontdekt.

Het beveiligingsbedrijf maakte gebruik van diverse honeypots om IoT-aanvallen te onderzoeken. Een honeypot is een computersysteem dat zich bewust kwetsbaar opstelt voor digitale aanvallen.

Gehackte apparaten

De meeste IoT-aanvallen die het bedrijf ontdekte, kwamen van gehackte digitale videorecorders en ip-camera’s (63%). Netwerkapparaten en routers (20%) stonden op plaats twee. Veel van de gehackte apparaten die bij cyberaanvallen worden gebruikt bevinden zich in China, Vietnam en Rusland.

Beveiligingsmaatregelen

Gebruikers en beheerders wordt aangeraden ervoor te zorgen dat hun apparaten niet via internet benaderbaar zijn. Ook is het belangrijk alle ongebruikte netwerkdiensten uit te schakelen, het standaardwachtwoord te wijzigen en de firmware up to date te houden.

Meer weten?

Wil je meer weten over het beveiligen van apparaten die aan internet zijn gekoppeld. Lees ons hulpartikel hierover.

Hoe beveilig ik mijn appraraten die aan internet zijn gekoppeld

Bron: security.nl

Gerelateerd